Behandel aanbod
Gezinstherapie
Ouders kunnen zich vreselijk machteloos voelen over de problemen van hun kind. Concentratieproblemen op school, pestgedrag, grensoverschrijdend gedrag, somberheid, onophoudelijke ruzies, of helemaal uit het contact gaan.
Echtscheiding, rouw, misbruik of verwaarlozing verergeren problemen en maken gespecialiseerde hulp noodzakelijker.
Samen met gezinnen werk ik aan meer begrip voor elkaar, contactherstel en een veilig opvoedingskader zodat alle gezinsleden weer tot rust en tot elkaar kunnen komen.
Kind en Jeugd
De Wijster biedt behandelingen voor problemen of ontwikkelingsstoornis die bij je kind zijn geconstateerd. Onder andere:
Gedragsproblemen op school
ADHD met bijkomende gedragsproblematiek
Onophoudelijke ruzies thuis
Geen grip op de opvoeding van je kind
Trauma’s zoals misbruik of mishandeling
Emotionele en gedragsproblematiek bij echtscheidingen
Psychiatrische problematiek bij één of beide ouders/verzorgers
ABFT
Attachment Based Family Therapy (ABFT) is een behandelvorm gebaseerd op gehechtheidstheorie en gericht op depressieve klachten met aandacht voor bijkomende problemen als suïcidaliteit, automutilatie en andere klachten.
Kinderen en jongeren ontwikkelen depressieve klachten wanneer ze thuis, op school of met vrienden veel stress ervaren, maar niet met hun ouders over problemen kunnen of willen praten.
ABFT ziet het gezin als het medicijn dat jongeren nodig hebben om weer beter te worden. Ouders of andere verzorgers spelen een actieve rol in deze behandeling opdat de banden tussen familieleden sterker worden en de depressieve klachten verminderen of zelfs geheel verdwijnen.
Relatietherapie
Relaties kunnen de grootste levensvreugde geven, maar ook de meest afgrijselijke ellende veroorzaken. (Echt)paren gaan in relatietherapie om negatieve patronen te doorbreken, de relatie te verdiepen of om de liefde en vreugde van ooit weer samen te ervaren.
Bij relatietherapie maak ik gebruik van Emotionally Focused Therapy (EFT), een methodiek ontwikkeld door Sue Johnson. We onderzoeken samen interactiepatronen die leiden tot conflicten en we ontdekken de dieperliggende hechtingsbehoeften, verwachtingen en verlangens als sleutels tot meer verbinding, herstel en harmonie.
Nieuwe Autoriteit
Psycholoog en Professor Haim Omer ontwikkelde Nieuwe Autoriteit als een nieuwe benadering om agressief en destructief gedrag van kinderen te stoppen. Het blijkt een effectieve methode waarmee ouders, (groeps)begeleiders en therapeuten gewelddadige of op andere manieren (spijbelen, drugsgebruik) ontspoorde jongeren weer op de rails kunnen krijgen.
Nieuwe Autoriteit combineert ideeën uit de systeemtheorie en hechtingstheorie met de leer van Gandhi. Met een actieve positieve ouderlijke aanwezigheid en een krachtige vorm van geweldloos verzet kun je als ouder of andere ‘autoriteit’ escalaties van (zelf)destructief gedrag voorkomen.
Zelfcompassiegroep
Veel jongeren hebben last van zelfkritiek. Als dingen fout gaan, geven ze zichzelf de schuld, vinden ze zichzelf stom of voelen ze zich een enorme loser. De stress die deze gedachten en gevoelens opleveren kan angst en depressie veroorzaken. Een ongelukkig kind.
Zelfcompassie hebben betekent vriendelijk zijn voor jezelf en voelen dat je met de mensen om je heen verbonden bent.
In de Zelfcompassie groep komen we wekelijks samen om jongeren effectieve mindfulness oefeningen te leren die stress doet afnemen en gevoelens van veiligheid, geborgenheid en emotioneel welzijn bevorderen; een gelukkiger, gezonder kind dat meer in contact is met zichzelf en zijn omgeving.
Het aanbod van De Wijster beperkt zich niet tot bovenstaande opties. EMDR en alternatieve behandelmethoden behoren ook tot de mogelijkheden. Na de intake bepalen we altijd in overleg met de cliënt welke behandeling of combinatie van behandelingen de beste is voor duurzaam herstel.